Knidos Antik Kenti Nerede ?
Knidos, Datça Palamutbükü Mevkii’nden 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Datça Merkez’e ise 35km mesafede bulunmaktadır. Datça yarımadasının batı ucu olan Tekir Burnu üzerinde yer almaktadır.
Knidos’a Nasıl Gidilir ?
Knodis Antik Kenti’ne, Datça’da veya Palamutbükü’nde konaklama yaparken ulaşmak çok kolaydır. Palamutbükü’nden özel araç ile 15-20 dakikada ulaşmak mümkün. Datça Merkez’den ise 40-45 dakika gibi bir sürede varılabilir.
Datça sınırları dışından yolculuk planı yapan kişiler, Muğla’nın Marmaris ilçesinden Datça yönü istikametine devam ederek sapakta yer alan Knidos Antik Kent tabelasını takip ederlerse antik kente ulaşabilirler.
Sezonda tur tekneleri ile de günübirlik turlar düzenlenmektedir.
Knidos Antik Kenti Hikayesi
Knidos Antik Kenti’nin Helenistik ve Roma dönemlerinde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Knidos Antik Kenti varlığı, M.Ö. 13. yüzyıla dayanmaktadır. Çok önemli kültür ve sanat merkezi olmasının bilinmesi dışında, hem ticari anlamda hem de tıp alanında da çok önemli bir yer olduğu bilinmektedir.
Knidos, gerek konumu gerekse güzelliği sebebiyle birçok defa istilaya uğramış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir antik şehirdir.
Mısır’da bulunan ve Dünya’nın 7. harikası olarak gösterilen İskenderiye Feneri’nin mimarı olan Sostratos burada yaşamıştır.
Antik çağlarda yaşamış olan ünlü tıpçı Euryphon da burada yaşamıştır. Hatta dönemin en büyük 2. tıp okulunu öğrencileriyle birlikte Knidos’da kurduğu söylenmektedir.
Gezegenlerin aynı yörüngede döndüğünü keşfeden astronom, matematikçi ve filozof Eudoxus da Kndios’da yaşamış ünlülerden biridir.
En iyi Çıplak Afrodit Heykeli’ni yapan heykeltıraş olarak da kabul edilen Praxiteles de antik dönemde Knidos’da yaşamış ünlüler arasında yer almaktadır.
Çok önemli bir ticaret merkezi olarak da tarihte yerini almış olan Knidos, şarap ticaretinde en önemli yer olarak bilinmektedir. O dönemlerde Doğu Akdeniz’e ve Yunanistan’ın tüm bölgelerine şarap gönderimi Knidos’dan yapılmıştır.
Knidos’da Gezilecek Bazı Yerler
Knidos’da bir çok gezilecek nokta ve görülmesi gereken yapıt bulunmaktadır. Tarih ve arkeoloji meraklıları için en önemli ziyaret noktalarından biri olmaktadır.
Knidos Nekropol
Nekropol, antik çağlarda toplu mezarların olduğu bölgeye denirdi. Ölüler şehri anlamına gelmektedir. Mezarlar, Knidos’a gelmeden 5km önceden başlar ve antik şehre gelinceye kadar devam eder.
Knidos Antik Mendirek
Knidos’da bulunan 2 limandan büyük olanında bulunan antik çağlardan kalma mendirek. Günümüzde bir kısmı suyun altında kalmıştır. Fotoğraflamak için güzel bir nokta sayılır.
Deveboynu Feneri (Knidos Feneri)
Knidos feneri, Akdeniz ve Ege sularının birleştiği tek nokta olmasıyla biliniyor. 1931 yılında inşa edilen ve günümüzde hala kullanılan bu fenerin bulunduğu noktadan günbatımı izlemek ayrı bir keyiftir. Knidos merkezden 1 saat kadar patika yoldan yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir.
Knidos Afrodit Tapınağı
Tapınağın bulunduğu konum Knidos’un en güzel noktası denilebilir. Tüm antik kenti tepeden görmektedir. Knidos’da bu noktadan gün batımını izlemek büyüleyicidir. En güzel Afrodit Heykeli de bu tapınakta yer almaktadır.
Knidos Büyük ve Küçük Tiyatro
Büyük tiyatornun 20.000 kişilik, küçük taiytronun ise 5.000 kişilik olduğu belirlenmiştir.
Knidos Plaj
Knido’da denize girmek ve güneşin tadını çıkarmak da bir o kadar keyiflidir. Mükemmel antik kent manzarası eşliğinde denizde vakit geçirmek için bu kenti gezi listenize mutlaka alın.